Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 din Turcia și Siria din 06 februarie 2023 a afectat mai multe regiuni din sudul și centrul Turciei și vestul Siriei.
La data de astăzi sunt aproximativ 33000 de oameni decedați, iar bilanțul morților este în creștere de la oră la oră. Deoarece locuim într-o zonă seismică, nu face să nu întrebăm cât de pregătiți suntem noi pentru un cutremur, cum ar fi cel produs în România în anul 1802, cu magnitudinea estimată între 7.9 și 8.2. grade, fiind cel mai puternic cutremur vrâncean de până acum. Sa simțit în toată Europa, a durat 2 minute și 30 secunde.
Nu cunoaștem exact care vor fi consecințe pentru R.Moldova , in special pentru mun.Chișinău în cazul unui cutremur similar celui din Turcia sau cel puțin cel produs în România în anul 1802. În ciuda faptului că în perioada sovietică există un control asupra calității construcțiilor mai aspră , ca în perioada după anul 1992 , cred că nu este secret , dacă am menționat că multe construcții nelegale au fost construite în ultimii 30 ani, apoi unele inregistrate din cauza unor lacune în legislația R.Moldova.
În România conform modificărilor legislative a art. 25 din Legea nr. 50/1991, alin. (3), are următorul conținut:
„Măsura desființării construcțiilor se aplică și în situația în care, la expirarea termenului de intrare în legalitate stabilită în procesul-verbal de constatare a contravenției, contravenientul nu a autorizației necesare”. Cunoaștem multe cazuri de demolări a blocurilor în ultima perioadă când au fost efectuate încălcări . De exemplu, Curtea de Apel a mun.București a luat decizia de demolare pe 25 ianuarie 2022, atunci fiind condamnați și cei care au fost falsificat autorizația, dar și constructorul conform Curții de Apel București
Un alt aspect este că în România pentru a eficientiza programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, conținut de Legea 212/2022, prin reducerea riscului seismic al clădirilor , de protecție a acțiunilor seismice, degradări sau acțiuni seismice în urma unor acțiuni seismice. . . . . . . . prin stabilirea riscului seismic pentru o anumită clădire se face prin încadrarea în patru clasă de risc conform LEGE nr. 212 din 12 iulie 2022 și modificări prin OG 6/2023 ORDONANȚĂ nr. 6 din 18 ianuarie 2023 care se va aplica din 22 ianuarie. Guvernul a stabilit decontării prin program și a cheltuielilor pentru elaborarea expertizelor tehnice în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic și a fundamentării lor de intervenție, pentru elaborarea auditului energetic și pentru elaborarea certificatului de performanță energetică după intervenție.
În prezent nu cunoaștem cu certitudinea cîte clădirile sunt afectate tehnic sau într-o stare proastă în mun.Chișinău, care la un cutremur pot fi afectate sau chiar să se prăbușească. De 18 ani nu sa făcut nici o evaluare a clădirilor construite în trecut, nu sunt afectate de cutremurul din 1986 sau 1990 . Unele construcții nu posibil să fie afectate în acelaș mod la un cutremur major, chiar dacă sunt noi, construite privind legii Nr. 721 din 02-02-1996 privind calitatea in constructii LEGE Nr. 721 din 02-02-1996 privind calitatea în construcții
În Turcia unele blocuri din 2022 au căzut, chiar dacă capabili să reziste seismic , ulterior din păcate au fost descoperite incălcări , până la 75.000 de clădiri din zona afectată de tăiere în sudul Turciei au "amnistie" construcție, potrivit lui Pelin Pınar. . Giritlioğlu, șeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri și arhitecți din Turcia .
Are o importanță majoră și faptul că în mun.Chișinău sunt blocuri construite cu unele încălcări , uneori chiar illegal . În Chișinău se construiesc tot mai multe anexe la blocurile de locuit. Proprietarii nu recunosc ilegalitatea și refuză să explice acest lucru, după bunul plac, balcoane extinse, garajuri sau curți improvizate, și garduri din fier împrejur. Alt aspect ar fi construcția blocurilor fără a lua în considerare apele subterane, în unele zone apa fiind mai la suprafață, astfel cutremurul va fi resimțit mai tare .
Conform unui studiu a Riscului Seismic în teritoriu a or.Chișinău Akadem pentru a preveni daunele sau prognoza în scopul luării măsurilor necesare , este descrisă și distribuită construcții în dependență de mai mulți factori . Unul dintre cei mai importanți pași în evaluarea riscului seismic este clasificarea clădirilor în funcție de gradul lor de reacție la acțiunea seismică concretă, adică identificarea gradului de rezistență la cutremură. De remarcat faptul că acele clădiri, care posedă o consolidare seismică la 7 și 8 grade, doar 13% din numărul total al caselor de locuit ale orașului. Cel mai frecvent tip de construcție a fost carcasa, mai rar sa folosit monolitul sau panoul.
Totuși unele clădiri sunt mai rezistente la cutremure în pofida faptului că toate la prima vedere ar fi proiectate să reziste la un cutremure similar celui din 06.02.2023 , din Turcia. Din păcate lacunele în legislație, cît și goana unor constructori după profit , dar nu în ultimul rând și concurența neloială după cel mai ieftin apartament , cît și scumpirea materialelor de construcție , face să folosească materiale mai ieftine, cum ar fi BCA . În ultima perioadă au fost construite foarte puțin blocuri din piatră sau monolit care sunt mai rezistente la cutremurul și aceasta din cauza costurilor ridicate la materiale . Din companiile care mai construiesc piatra, ar fi Gonvaro-Con , dar și compania AMIC/Agenția Municipală de Ipotecă din Chișinău SA care a construit blocuri din monolit , exemplu foto bloc situat în mun.Chișinău, str.Andrei Doga 32/7 și 32/8.
Ce am putea face noi ? , știind că natura nu o putem controla….
Expert japonez explică dezastrul din Turcia: ”Astfel de seisme se produce o dată la 1000 de ani”
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/
Cum am scădea efectul dezastrelor în urma unui cutremur ?
Ar fi binevenit să fie efectuate niște evaluări a blocurilor locative , iar la depistarea unor blocuri cu bulină , să fie consolidate , similar celor din România , iar cumpărătorul să cunoască starea reală a construcției, iar la depistarea unor incălcări grave a unor construcții noi, acestea. . . . să fie demolate .
Să sperăm că tragedia din Turcia și Siria ne va face mai prudenți și mai răspunzători.
Ermurachi Igor.