Pentru achiziționarea unei locuințe este necesar de parcurs câteva etape. Prima treaptă care te va ajuta să devii proprietarul apartamentului sau al casei mult râvnite este vizionarea. Rostul vizionării este dublu: identificarea aspectelor favorabile, dar și a problemelor. În funcție de avantajele pe care le prezintă imobilul, dar și de problemele care necesită a fi soluționate se va trece la negocierea prețului final. Dacă ești în postura de cumpărător, atenție maximă în timpul vizionării. Aprecierea corectă a locuinței este mijlocul prin care poți preveni surprize mai puțin placute după semnarea contractului de vânzare-cumpărare.
Printre aspectele care necesită a fi luate în calcul la etapa de vizionare a imobilului sunt:
sectorul, aspectul blocului, vecinii, scara blocului, materialele de construcție, facturile comunale, poziționarea apartamentului, instalațiile sanitare, posibilitatea de a efectua modificări, actele de proprietate și altele. Să le luăm pe rând !
Regiunea potrivită
Printre primele filtre pe care le setezi atunci când cauți o locuință este sectorul. Acest punct nu este deloc de neglijat. In primul rând, sectorul trebuie să satisfacă necesitățile tale: acces la transport, distanța până la locul de muncă, existența unei școli sau grădinițe, dacă ai copii. Alege regiunea în funcție de ceea ce este prioritar pentru tine, ca ulterior să nu te pomenești cu regrete. Tot la punctul respectiv, este recomandat să analizezi dacă nu este vreo sursă de poluare în apropiere, dacă nu e prea multă gălăgie în zonă, poate ți-ai dori apropierea de o pădure, un lac sau un parc. Încă ceva, dacă intenționezi să cumperi un
apartament în Chișinău sau în alt oraș, nu uita că și
prețurile variază în funcție de sector. Racordează așteptările tale cu posibilitățile financiare.
Starea blocului
Dacă mergi la vizionarea unui imobil care ți-a atras atenția, privește cu atenție la blocul în care se află. Ai putea observa mai multe indicii: crăpăturile de pe fațadă sunt un semnal că acesta e cam șubrezit. In cazul în care blocul a trecut prin procesul de termoizolare, adevărul îl vei afla, dacă vei analiza pereții din interior, lucru care se face destul de simplu, atunci când urci scările sau în interiorul apartamentului propriu-zis. Solicitând actele de proprietate ai putea afla și data precisă când a fost construit/dat în exploatare blocul respectiv.
Poziţionarea apartamentului
Două lucruri îți solicită atenția la acest punct. 1 – palierul, 2 – poziția și orientarea apartamentului. Observă cât este de îngrijit palierul, de asemenea, cu puțin noroc, ai putea determina dacă sunt gălăgioși sau nu vecinii, pentru ca mai târziu muzica unui vecin meloman sau copiii plângăreți să nu îți dea bătăi de cap. Cel de-al doilea detaliu, adică partea înspre care dau ferestrele în raport cu soarele, poate fi apreciată la discreția ta. Apartamentul va fi luminos și călduros, în cazul în care ferestrele dau spre sud, iar în cazul în care acestea ies spre nord, locuința va fi mai răcoroasă.
Ultimul etaj ? – se cere o „inspecție”
Dacă apartamentul ales se află la ultimul etaj, mai ai ceva de făcut. Cu un ochi ager, inspectează locuința! Orice urmă de mucegai, umezeală îți sugerează o posibilă problemă cu acoperișul. Chiar dacă nu sunt urme vizibile, care să indice o eventuală complicație, asigură-te și întreabă când a fost ultima dată reparat acoperișul. Dar pentru a te convinge care este situația reală, nu ezita să urci pe acoperișul blocului.
Materiale de construcţie
Mai poţi întreba şi dacă blocul a fost construit din cărămidă sau din BCA. Acest lucru îţi poate da informaţii despre termizolarea blocului pentru că primul material de construcţie, cărămida, asigură, de regulă, un grad mai mare de termoizolare, faţă de BCA.
Facturile
Solicită proprietarului ultimele facturi, verifică dacă nu sunt datorii pentru serviciile comunale, căci odată achizionat apartamentul, în cazul în care acesta înregistrează datorii, în calitate de proprietar, vei avea obligația de a le achita. Interesează-te de cheltuielile pentru servicii comunale pe timp de iarnă și pe timp de vară. Fii atent apoi la utilităţi, dacă există repartitoare şi apometre, sau facturile sunt la comun. Este interesant să afli detalii despre modul în care se realizează în blocul respectiv înlocuirea unor țevi comune etc.
Datoriile vecinilor
Înainte de a intra în apartament trebuie să acorzi o importanţă specială altor aspecte de ordin financiar. Analizează cu atenţie tabelul cu sumele de plată la întreţinere şi observă ce datornici sunt, câţi sunt, dar şi ce datorie au. Pentru că în cazul unui datornic care a acumulat sume uriaşe în decursul a mai mulţi ani, riscul este să te trezeşti fără utilităţi.
Atenţie la instalaţiile sanitare
Odată ajuns în apartament, trebuie să fii cu ochii în patru. Este important să vezi cât de bine a fost întreţinut de-a lungul timpului şi cât de mult s-a implicat proprietarul. Nu numai zugrăveala este importantă, ci şi instalaţiile sanitare şi cele electrice. Pentru că este posibil să trebuiască să le schimbi. Există două variante de care trebuie să ţii cont: fie sunt foarte vechi, fie au fost schimbate doar de ochii unui viitor cumpărător, dar sunt de proastă calitate. Fii un bun observator și nu ezita să pui întrebări pentru clarificare.
Sunt posibile eventuale modificări ?
Să admitem că îți place sectorul, blocul, dar ai vrea să intervii cu anumite modificări în apartamentul respectiv, intresează-te dacă se admite acest lucru. În plus, dacă tot eşti la acest aspect, te poţi interesa dacă structura de rezistenţă a blocului, dacă este realizată din pereţi portanţi din beton. În acest caz, nu se mai pot face modificări la apartament, de exemplu dărâmarea unui perete. În schimb, această lucrare este permisă în cazul unei structuri pe grinzi.
Verifică actele de proprietate
Pentru siguranța ta în calitate de cumpărător, solicită actele de proprietate. Aceasta ar fi garanția că persoana în cauză are dreptul de a realiza tranzacția de vânzare a bunului imobil.
Situația dezvoltatorului și calitatea construcției
Dacă intenționezi să cumperi un apartament într-un
ansmblu rezidențial nou, acordă atenție unor criterii speciale de apreciere, cum ar fi calitatea construcției și a finisajelor. De asemenea, în cazul unui ansamblu rezidențial, finalizat sau nu, este bine să te informezi despre situația financiară și istoricul de construcție al dezvoltatorului, dacă întârzie frecvent livrarea sau există vicii de construcție semnalate de alți cumpărători. Nu trebuie să mergi pe încredere. Datele clare și reale te-ar putea ajuta în acest sens.
Probabil te-ai convins cât de complex este procesul de vizionare a unui imobil. Există o mulțime de detalii care necesită a fi luate în considerare. Toate aspectele menționate mai sus te vor ajuta la negocierea prețului. Pentru a fi sigur de tranzacția pe care o vei realiza, apelează la un specialist imobiliar, Top Imobiliare Grup îți oferă consultanță și suport la orice etapă în procesul de căutare-achiziționare a unei locuințe.