blog-img

Când intenționăm a vinde sau a cumpăra un imobil vrem neapărat să încheiem o tranzacție profitabilă. Succesul acesteia depinde însă de mai mulți actori, la fel, și eșecul nu poate fi pus doar pe seama unuia. Vânzătorul, cumpărătorul și agentul sunt cei care, în căutarea intereselor personale, dar respectând celelalte părți, trebuie să conlucreze pentru ca rezultatul să mulțumească toți actorii implicați. Experții Top Imobiliare Grup, în baza experienței bogate în domeniul imobiliar, au sintetizat cu ce așteptări pornește fiecare într-o tranzacție imobiliară. Așteptările vânzătorului De cele mai multe ori, în calitate de vânzător, îţi doreşti să vinzi proprietatea la cel mai bun preţ. Ai putea să aştepţi, dacă de asta este nevoie, pentru că, în fond, preţurile continuă să crească. Vei da în chirie o perioadă, până când crezi că piaţă stă destul de bine pentru a-ţi oferi cât crezi tu că valorează proprietatea ta. Există, desigur, momentele în care vrei să vinzi cât de curând posibil, la un preţ sub valoarea de piaţă, pentru că ai nevoie rapid de bani. În ambele cazuri, presupunând că lucrezi cu o agenţie imobiliară, vrei să ştii care sunt costurile ascunse/pe care nu le-ai luat în calcul, asociate vânzării. În ceea ce priveşte cumpărătorii, respectă-ţi cuvântul şi nu îi induce în eroare. Nu încerca să negociezi suma mai târziu sau să modifici datele de plată, sau să nu te prezinţi la semnarea contractului. Această este valabilă şi pentru cumpărători. În general, vânzătorii îşi doresc:
  • să îşi vândă locuinţa rapid, la un preţ peste valoarea de piaţă SAU să aştepte, până când preţurile ajung la limita superioară;
  • să aibă un agent cinstit, care ştie cea mai bună modalitate de a vinde o proprietate;
  • să ştie dacă vor datora un comision agentului;
  • să li se comunice toate comisioanele şi taxele notariale care trebuie achitate;
  • să stabilească un interval orar pentru vizionare;
  • să existe încredere din ambele părţi în ceea ce priveşte înţelegerea pe care s-a bătut palma.
Așteptările agentului imobiliar Agenţii îşi câştigă practic existenţa din comisionul pe care îl obţin după fiecare tranzacție încheiată. Astfel că interesul lor este să tranzacționeze o proprietate rapid, la un preţ cât mai mare. În funcţie de agent, după ce îi transmiţi un interval de preţ, acesta va face, de obicei, recomandări cumpărătorului, poate uneori mai scumpe, însă rareori deviate foarte mult de la buget.  Agenţii imobiliari descurajează vânzătorii să modifice încontinuu preţul apartamentului sau disponibilitatea acestuia. Poate fi tentant pentru vânzători să stea şi să aştepte cea mai bună ofertă, dar trebuie să înţeleagă faptul că e foarte neplăcut pentru agent să îşi tot sune cumpărătorii potenţiali şi să le spună că înţelegerea a căzut. Aceştia şi-ar dori foarte mult că, la vânzarea unui apartament, vânzătorii să depună puţin efort, de asemenea. Un nivel fundamental de decență, fără mucegai sau o bucătărie murdară, ar face proprietatea mult mai plăcută pentru potenţialii cumpărători. Este foarte neprofesionist şi o risipă de timp dacă vânzătorul sau cumpărătorul, sau amândoi, modifică ora vizionării. Agentul este dispus să va ofere amândurora asistenţă, însă nu sunteţi singurii lui clienţi. În relaţia cu cumpărătorii, după semnarea contractului nu încercaţi să modificaţi zilele de plată sau valoarea. Acesta este un aspect comercial, independent de controlul agentului, astfel că, pentru orice modificări ale contractului, va trebui să discute mai întâi cu proprietarul agenţiei. Aşa că nu prea are rost să încerci să îl convingi pe el. Agenţii îşi doresc următoarele lucruri:
  • că vânzătorii să fie hotărâţi în ceea ce priveşte vânzarea proprietăţii lor;
  • proprietăţile să aibă un mediu decent, că să îl ajute la vânzare;
  • dacă decideţi asupra anumitor detalii, aşa să rămână;
  • să oferiţi o bună înţelegere a implicaţiilor contractului respectiv de servicii;
  • să aibă un flux bun în ansamblul de vizionare a proprietăţii şi să o vândă în mai puţin de o lună.
Așteptările cumpărătorului Este visul fiecăruia să îşi găsească casa de vis, atunci când ajung în punctul de a-şi cumpără o nouă locuinţa. Dar dacă ai un buget limitat, trebuie să faci câteva compromisuri: dacă proprietatea are vedere bună, poate se află într-un cartier nepotrivit, sau dacă are o baie mare, poate depăşeşte limita de preţ. Devine destul de dificil să găseşti ceva care să se încadreze în limitele de preţ şi în specificaţiile inițiale. În final, când găseşte totuşi ceva, fie devine indisponibil dintr-un motiv sau altul, fie vânzătorii preferă să primească banii în avans. Plata în avans este o problema pentru cei care plănuiesc să obţină credit pentru achiziţia locuinţei. Dacă îşi cumpără un apartament cu un credit pe 30 de ani, trebuie să fie cu adevărat siguri de apartament. În plus, va exista întotdeauna în mintea lor întrebarea: dacă apare ceva mai bun imediat după ce semnezi contractul? Desigur, aceştia nu îi pot cere unui vânzător să înţeleagă motivul pentru care nu pot plăti totul deodată. Şi sunt momente când se întâmplă ceva neprevăzut, care îi face să se retragă dintr-o afacere. Ar aprecia dacă ar avea parte de înţelegere atât din partea agentului, cât şi a cumpărătorului. Așteptările cumpărătorilor se rezumă, în general la:
  • să obţină cea mai bună locuinţa posibilă, cu banii pe care îi au;
  • vânzătorii să facă proprietăţile plăcute de vizionat;
  • agenţii să le explice toate procedurile, comisioanele şi taxele şi să aibă în vedere interesul lor în cadrul unei negocieri;
  • să îi sune zilnic pentru a programa vizionări ale proprietăţilor;
  • să simtă că este justificată plata comisionului, în caul în care o achită ei;
  • să aibă parte de înţelegere din partea vânzătorului şi a agentului atunci când nu reuşeşte o tranzacţie.
Cu siguranţă se impun eforturi deosebite din partea tuturor părţilor implicate, pentru a încheia o tranzacţie imobiliară. Însă e util să te pui în locul celeilalte persoane şi să vezi care este punctul sau de vedere. Respectul, înțelegerea reciprocă la un nivel minim, pot fi acele elemente care vor asigura încheierea tranzacției imobiliare în condiții avantajoase și termeni rezonabili pentru dumneavoastră.


Publicat: 12 mai 2018

Comentarii