blog-img

Anul 2017 vine cu un record în sectorul imobiliar. Numărul de apartamente date în exploatare este cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. Principalii destinatari ai companiilor de construcții fiind persoanele fizice. Potrivit analistului economic de la IDIS – „Viitorul” Veaceslav Ioniță, principalii factori care au condiționat acest record sunt :
  1. Cererea amânată din 2015-2016. După criza din 2014, cetățenii au devenit prudenți, dar dorința de a procura nu a dispărut.
  2. Deprecierea valutei din 2014-2016 i-a speriat și a descurajat ipotecile, dar acum își revin. În 2017 a crescut cu peste 30% volumul tranzacțiilor cu locuinț
  3. Au crescut cu peste 30% creditele ipotecare. Aceasta se explică prin aprecierea valutei, care a încurajat creditarea.
  4. Criza din sistemul bancar oricât ar părea de paradoxal, dar tot a încurajat creditele ipotecare. După 2014, până în prezent, scade continuu creditarea persoanelor juridice. Însă creditarea persoanelor fizice creș Persoanele fizice sunt unica scăpare pentru bănci.
  5. Criza din economie și sectorul construcțiilor tot a fost un factor favorabil. În ultimii trei ani, statul și-a redus enorm investițiile capitale, de asemenea și agenții economici și-au redus cu peste 20% investiț În consecință, industria construcțiilor a ratat contracte de câteva miliarde de lei de la stat și agenții economici. Unicii buni de plată sunt persoanele fizice. Din acest motiv, toți operatorii din construcții s-au orientat spre construcția de locuințe, unica piața funcțională cu cerere asigurată”, este de părere analistul.
Numărul mare de locuințe date în exploatare și încercarea companiilor de construcții de a menține nivelul de vânzări nu va permite creșterea prețurilor în sectorul imobiliar. Astfel persoanele interesate de procurarea unei locuințe în anul 2018 ar putea beneficia de prețuri atractive.


Publicat: 9 martie 2018

Comentarii