Începând cu anul 2014 pe piața imobiliară românească se observă o redresare a situației, tendințele fiind de creștere atât a ofertelor cât și a cererii. Sectorul rezidențial este „punctul fierbinte” în ceea ce privește piața imobiliară, bucurându-se de un interes sporit din partea dezvoltatorilor și a investitorilor. Dacă ești interesat de procurarea unui apartament sau a unei case de locuit în România, atunci acest studiu, la sigur, este pentru tine!
Asimetria locală a sectorului rezidențial
Cu toate că vorbim despre dezvoltarea intensă a sectorului rezidențial, piața locală diferă semnificativ de la o regiune la alta, concentrația maximă fiind în marile centre regionale. Interesul sporit pentru construcții, precum și indicatorii prețului se află la niveluri diferite. Astfel, capitala și marile centre regionale se află pe pozițiile de top, iar județele și orașele mai mici se prezintă mai modest la acest capitol.
Topul orașelor cu cele mai scumpe locuințe
Marile centre regionale, dispun de o ofertă variată în sectorul rezidențial, dar și prețurile au săltat mult peste 1000 de euro pe metru pătrat util, scrie
imobiliare.ro. În conformitate cu ultimul studiu realizat de Analize Imobiliare, cele mai înalte prețuri (peste 1000 de euro pe metru pătrat util) se înregistrează în:
- Cluj-Napoca – 1460 de euro pe metru pătrat util;
- București – 1250 de euro pe metru pătrat util;
- Timișoara – 1120 de euro pe metru pătrat util;
- Constanța – 1070 de euro pe metru pătrat util;
- Craiova - 1050 de euro pe metru pătrat util;
- Brașov - 1000 de euro pe metru pătrat util.
Cele mai accesibile oferte:
locuințe cu preț de până la 600 de euro pe metru pătrat util
Și dacă tot vorbim de asimetria pieței imobiliare, la polul opus vă prezentăm cele mai accesibile locuințe, în funcție de regiune:
- Reșița și Giurgiu – 460 de euro pe metru pătrat util;
- Drobeta Turnu-Severin – 530 de euro pe metru pătrat util;
- Alexandria – 540 de euro pe metru pătrat util;
- Târgoviște – 570 de euro pe metru pătrat util;
- Călărași - 580 de euro pe metru pătrat util.
1500 de ansambluri rezidențiale noi
Gustul pentru construcții, în special în orașele mari și împrejurimele acestora, se poate observa și după numărul proiectelor aflate în construcție. Astfel, în ultimul trimestru al anului 2017, zece orașe mari din România (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, dar și Pitești, Oradea, Galați și Ploiești) vin cu o ofertă de 1500 de ansambluri rezidențialeîn față de construcție sau care abia urmează să înceapă lucrările în cei mai apropiați termeni, având deja obținută autorizația de la Planul Urbanistic Zonal. Fiecare proiect are planificat circa 30 de unități locative.
Și cu toate că discrepanțele la nivel regional sunt semnificative, ascensiunea pieței imobiliare descrie tabloul la nivel național.