O programă de renovare a locuințelor – este bine sau rău? Probabil, balanța cu plusuri va avea o pondere mai mare decât cea cu minusuri. Mii de familii vor primi apartamente în blocuri noi, nu se vor mai lovi cu capurile de lustre. Dar este o frică ca orașul să nu devină o junglă mare de beton. Veți spune că curtea va deveni mai largă dar ea se va umple cu locuri de parcare pentru mașini.
Sunt multe nuanțe, din această cauză este important să studiem experiența altor state. De exemplu în Germania, blocurile vechi de panouri nu sunt demolate, dar sunt transformate în blocuri contemporane, care nu trădează vârsta caselor. Autorul blogului imir_rude s-a plimbat prin orășelul Jena și a tipărit pe poze cum „bostanele” devin adevărate „carete”.
Sursa: life-jurnal/
imir_rude
Casele din fosta Germania Democratică dar și în partea de vest a țării arată cam așa:
Pentru oamenii din URSS această poză pare cunoscută. Blocurile din panouri prefabricate din raionul Winzerla au fost construite în anii 1970 și acum nu sunt într-o formă respectabilă și au nevoie de reparație. Să le demoleze nu are nimeni de gând: germanii pot face reparații calitative ale clădirilor. Aici puteți observa o casă care până acum arăta foarte trist și monoton, cu toate că lucrările încă nu sunt finisate.
Comparație cu o casă nereparată din vecinătate
Pe lângă schimbările cosmetice evidente mai sunt și altele mai puțin vizibile: printr-o metodă interesantă a fost mărită mărimea logiilor iar unele scări ale blocurilor par că s-au deplasat puțin mai în față. În spatele blocurilor au apărut ieșiri suplimentare prin subsol.
Așa arată intrarea în blocul renovat: flori, bancă, grile pentru curățat încălțămintea. Atrageți atenția că cutiile poștale sunt afară, iar când va veni curierul nu va fi nevoie să sune în toate apartamentele ca să-i deschidă ușa.
Pe poza precedentă nu este clar unde este banca și vă arătăm aici altă imagine dintr-un bloc deja finisat, de altă culoare. Banca se face din beton iar deasupra este plasat un panou de lemn.
Încă un bloc din panouri prefabricate după reparație.
Așa era starea lui inițială.
Fața casei arată foarte drăguț și prezentabil. La ultima scară este și parcare pentru biciclete.
Între case este făcut loc special pentru aruncarea deșeurilor. În Germania este îngrădit pentru protejare de vandalizare și de oameni care aruncă gunoiul la vecini.
Încă un bloc din panouri prefabricate construit mai demult în alt stil. Faptul interesant este că a fost construit și lift care nu exista până la acel moment. O practică răspândită în Germania.
O atracție locală este grădina raională. Acum se vede că cresc doar lalele dar cu timpul vor apărea castraveți, roșii, căpșuni chiar și dovleci. Totul este oficial.
Ne ducem în alt raion Lobeda, unde locuiesc mai mult persoane care au migrat din Turcia și fosta URSS. Așa arată Lobeda de la etajul 11. Putem observa multe case din panouri prefabricate dar spre deosebire de Winzerla aici blocurile sunt înalte de la 10 până la 13 etaje.
Toate blocurile au fost reparate în așa fel ca să formeze curți închise cu terenuri de joacă pentru copii. Puteți atrage atenția că tot terenul este tot umplut cu nisip, dar nu separat ca la noi în țară.
Ați atras atenția la o construcție stranie în spate. Este o parcare cu 2 etaje pentru mașini.
Multe clădiri locale erau părăsite cu ferestrele stricate, și nu aveau un efect pozitiv la imaginea raionului. După reparație capitală aceste clădiri au devenit ca ceva special acestui sector.
Un caz cunoscut în tot orașul este repararea căminului de pe strada Karl Marx. Până la reparație clădirea arăta ca o cutie sură și fără viață. Dar acum blocul a căpătat a doua viață iar prețurile oricum nu s-au schimbat. Pe o perioadă studenții au fost mutați în altă aparte dar a meritat.
Germanii nu iubesc acest raion, căci din cauza la studenți și prețurilor mici aici sunt foarte mulți străini, de obicei turci și cetățeni din fostele țări URSS.