blog-img

Achiziția unei locuințe nou-construite este o situație ce ridică adesea mai multe suspiciuni decât cea a unui un apartament vechi.

1. Solicită ajutorul unui specialist

Pentru construcțiile noi e foarte important să faci o verificare la tot ce înseamnă instalații: circuite electrice, instalații sanitare, țevi de apă, centrală, radiatoare etc. De asemenea, trebuie verificat sistemul de jgheaburi și burlane: scurgerile mari de apă care ajung la structura de rezistență pot afecta puternic zidurile și chiar fundația casei sau a blocului.

2. Vaporii de apă trebuie eliminați

Ferestrele termoizolante ar trebui să aibă aerisiri (găuri făcute în camera profilului, ce permit mediului interior să „respire”). Dacă acestea sunt acoperite de tencuială, ele trebuie curățate; altfel, apare condensul și, apoi, mucegaiul. În mod normal, igrasia nu ar trebui să apară decât dacă există scurgeri de apă, condens sau dacă au fost grăbite etapele de construcție. Într-o casă nouă nu ar trebui să te muți mai devreme de o lună, întrucât materialele pe bază de siliciu, cum este betonul, încă generează pierderi de apă. Pentru a evita astfel de probleme, locuința trebuie bine aerisită, chiar și după ce te-ai mutat. De asemenea, evită să acoperi pereții cu tapet în primul an, pentru că aceștia au încă un grad ridicat de umiditate, vor dezvolta mucegai.

3. Asigură-te de calitatea construcției

Un imobil nou nu ar trebui achiziționat fără garanție. Garanția de bună execuție pentru instalații, finisaje etc. trebuie precizată în contractul de vânzare-cumpărare.

4. Fisurile sunt normale la început

Timp de un an de zile, orice construcție nouă încă „lucrează”, spun specialiștii în domeniu. În acest răstimp, este normal să apară fisuri în pereți. Acestea nu ar trebui să fie mai mari de un milimetru, iar în cazul în care depășesc această grosime, trebuie contactat costructorul.

5. Verificări periodice

Pentru întreținerea optimă pe termen lung, învelitorile casei sau ale blocului trebuie verificate periodic, o dată la câțiva ani, pentru a evita apariția scurgerilor. De asemenea, părțile din lemn trebuie recondiționate, vopsite, pentru a preveni degradarea.Publicat: 16 martie 2017
Share

Comentarii