Momentul achiziționării unei locuințe este unul puternic încărcat emoțional din diverse motive, adunate laolaltă, cu ocazia trecerii prin acest eveniment: dorința de a obține prețul convenabil, achiziționarea unei locuințe în zona dorită sau o piesă de mobilier pe care proprietarul o deține și s-ar încadra cel mai bine în „acea” locuință, dorința de a o avea fiind irezistibilă.
Astfel, va trebui să se treacă printr-o negociere și de succesul acesteia depinde obținerea avantajelor dorite. Succesul negocierii poate fi asigurat de câteva întrebări-cheie, care pot duce la o finalizare fericită a negocierii.
Iată câteva întrebari care se pot pune cu ocazia unei negocieri și ce avantaje ar putea aduce:
- Care este motivul scoaterii la vânzare a proprietății?
Unul din motivele care ar putea înclina balanța de partea cumpărătorului ar fi dacă proprietarul are deja o tranzacție de cumpărare în desfășurare pentru o altă locuință.
- Cu ce se deosebește această ofertă de altele din zonă?
Aici se pot aduce în discuție alte oferte din zonă cu ceea ce au în plus, acest fel de a pune problema va duce din partea proprietarului la dorința de a oferi ceva în plus pentru a putea finaliza tranzacția, o piesă de mobilier sau unul dintre aparatele electrocanice din locuință, care eventual au fost considerate de cumpărător „speciale”.
- S-au mai făcut oferte acestei proprietăți?
Aceste amanunte sunt detinute in mod normal de agentul imobiliar care se ocupa de tranzactie. Ele vor ajuta pentru a se putea face o impresie despre proprietate si daca pretul oferit poate fi mentinut sau fluctuat, in functie de numarul ofertelor si al refuzurilor pentru achizitionarea proprietatii.
- De cât timp proprietatea își așteaptă cumpărător?
Aceste amănunte îi sunt cunoscute agentului imobiliar sau se poate întreba direct proprietarul, în măsura în care răspunsul acestuia va fi cel real. Este și acesta un amănunt relevant, deoarece cu cât proprietatea este de mai mut timp scoasă la vânzare, cu atât mai mult proprietarul va fi mai deschis la negocieri.
- Cum a evoluat prețul în toată această perioadă?
O altă întrebare are valoarea ei aparte.
In funcție de felul în care a evoluat prețul, dacă a scăzut sau a rămas constant, negocierea se poate purta într-un fel sau altul.
Dacă între timp s-au adus îmbunătățiri locuinței sau prețul pieței s-a modificat, pot fi amănunte importante pentru felul în care va decurge tranzacția.
Pregătind din timp un set de întrebări, acestea pot fi de real ajutor în procesul negocierii și pot aduce calmul, liniștea atât de necesare în timpul unei tranzacții imobiliare, stare care poate aduce la randul ei succesul tranzacției.
Sursa:
https://www.gimo.ro