blog-img

Este foarte dificil să spui părinților că te muți singur. Dar în special să spui mamei tale că te muți singur e asemănptor cu niște etape de doliu. Ea va trece prin faza de negare, mânie, tristețe, și la sfârșit de acceptare. Trebuie să fii pregătit pentru acest moment, dacă vei putea anticipa reacțiile mamei, îți va fi mai ușor să-ți expui punctul tău de vedere. Totuși, înainte de a declara părinților tăi libertatea ta și a te muta singur, fii sigur că ai calculat toate situațiile posibile. Ai decis deja locul unde vei locui, vei avea un coleg de apartament sau te descurci singur cu toate cheltuilile financiare și toate celelalte să fie pregătite. Doar nu dorești să lansezi această bombă nepregătit. Gândește-te ce gălăgie va fi dacă nu vei fi acceptat la apartament, sau dacă nu vei avea destule resurse financiare pentru a plăti arenda, facturile ș.a. Vei avea coșmaruri de la fraza “Ți-am spus noi”. Așadar dacă deja te-ai înțeles cu stăpânul despre tot, bagajele sunt gata, ai un buget pregătit pentru achitarea cheltuilior, atunci citește sfaturile de mai jos cum să anunți această noutate.

 

1. Fii pregătit

Părinții tăi vor avea mii de întrebări referitor la această temă și trebuie să fii pregătit să răspunzi la toate. Nu menționa că vrei să te muți separat înainte să ai un plan bine definit despre cum vei plăti facturile, cu cine vei locui, ce ai de gând să mănânci și tot graficul tău despre cum ai de gând să respiri. Nicio întrebare nu trebuie să rămână fără răspuns. Începe conversația pe o notă pozitivă și găsește pentru aceasta timpul potrivit. Când vei vorbi prima dată despre mutat, mama ta nu te va lua în serios, și va transforma totul într-o glumă. Fii puternic.

 

Reacția mamei tale când spui prima despre asta:Familia Adams, mama

 

Când realizează că nu glumești:

mama mirată

2. Spune cum ai ajuns la așa decizie

Fii pregătit să spui de ce dorești să te muți separat și cum aceasta vă va ajuta să vă dezvoltați responsabilitatea. Este mai ușor să ajungeți la lucru? O să-ți permiți mai mult spațiu pentru studii și relaxare? O să ai în sfârșit camera ta personală? Fii deschis și sincer referitor la motivele mutării, dar fii și atent la sentimentele altora. Spunându-i mamei tale că te muți din cauza că e super enervantă și pleci ca să scapi de ea căci este exagerat de protectoare, nu este o variantă bună. Demonstrează maturitate comunicând cu încredere planurile tale și cum ai ajuns la această decizie. În acest punct ea se va purta așa ca și cum nu-i pasă și va spune ceva de genul: “Fă cum crezi tu mai bine”. Acesta e un test. Nu este sfârșitul conversației.

mama care incepe sa te inteleaga

3. Află cât mai mult despre colegul tău de cameră

Deobicei mama poate fi mai suspicioasă asupra faptului că te muți împreună cu cinve decât asupra faptului că dorești independență. Mama ta te va întreba numaidecât: “Te muți cu un prieten de al tău apropiat?”. Dacă nu vei avea cât mai multe detalii despre colegul de apartament, mama va avea ale ei, poate chiar presupuse. La fel nu va întârzia să-ți amintească că nu poți cunoaște pe cineva cu adevărat până nu locuiți împreună. Vei fi uimit câte scenarii va inventa care duc spre sfârșitul relației de prietenie. Dacă te muți cu iubitul/a tău/a, atunci felicitări această regulă nu este aplicabilă.

Când mama îți povestește despre situațiile posibile:

mama satisfacuta

4. Spune-i mamei tale despre finanțele tale

Sunt șanse ca mama dumneavoastră, a gătit și a spălat rufele voastre o bună parte din viață. Chiar dacă tot acest timp ai ajutat-o cu aceste treburi, din cauza că aceasta s-a întâmplat sub acoperișul ei, tu ești neajutorat și fără abilități în fața unei lumi mari și nemiloase. După ce va trece peste șocul și mânia inițială, ea se va mira cum te vei îngriji singur pe tine. Fă calcule pentru părinții tăi. Chiar poți să aduci și calcule adevărate, unde să prezinți venitul tău, apoi să calculezi chiria, facturile, mâncare și altele. Demonstrează că ești matur și te-ai gândit la așa aspecte ca bugetul tău lunar.

Sunt cazuri ca după asta mama să devină iar mânioasă și să te numească nerecunoscător pentru tot ce a făcut pentru tine. În mintea ei acum orice decizie înseamnă că ea a fost un părinte nepotrivit.

mânie

5. Un plan de mutare

Cum vei duce lucrurile în apartament? Îți trebuie hamali? Cumperi mobilă nouă? Mama va ieși să se plimbe afară, și nu te va ajuta cu împachetarea. Dar poți să înțelegi sentimentele ei, acum ea realizează că tu te maturizezi și începe să se obișnuiască cu ideea că te muți cu adevărat.

la revedere

6. Părăsește casa pe o notă bună

Fă ca mutarea ta să fie ușoară, și lasă ca părinții tăi să vadă că le ești mulțumit pentru tot ce ți-au oferit ei și că nu te muți din cauza lor. Amintește-le cât de minunat ai devenit datorită educației oferită de ei. Părinții au făcut un lucru fenomenal educându-te pe tine, acum ei trebuie să fie mândri de tine. Ea poate să te facă să te simți vinovat că e din cauza ei faptul că te muți. Nu trebuie să te simți așa.

okay

7. Spune-le când ajungi acasă

De multe ori cea mai grea parte în mutat este îngrijorarea față de siguranță. Ei nu vor putea fi siguri că totul e bine cu tine sau când te vor vedea din nou și asta le sperie foarte tare. Și fii sincer, că nu vei vrea să răspunzi târziu la telefon dar măcar răspunde prin mesaje că totul e bine, că ai juns cu bine acasă. Înainte de a pleca amintește la toți cât de tare îi iubești. Promite că vei păstra legătura cu ei. Și promite că vei fi la toate sărbătorile de familie și mulțumește pentru tot ce ți-au oferit. În viață se poate întâmpla multe dar părinții mereu te vor susține indiferent de situație.

despartire patrick

 

 

 

 Publicat: 16 martie 2017
Share

Comentarii