blog-img

Fiecare casă arată mai bine, dacă e curată și confortabil. Cum să te impui să faci curățenie, când toată săptămâna lucrezi, iar în weekend doarești doar să dormi, să te distrezi sau să lenevești? Mai jos vom spune cum să menții curățenia fără mult efort.

Ajutor din exterior

Au rămas în urmă vremurile când menajerele puteau să-și permită doar persoanele aristrocate care trăiesc la vilă. Nu doriți să faceți curat? Chemați o companie de cleaning. Un profesional va veni cu inventarul lui și cu produsele lui chimice la o oră anumită, cât dumneavoastră o să vă plimbați sau doar veți sta pe canapea, el va face totul pentru dumneavoastră. Dar eu cred că această metodă a rămas totuși o metodă cam costisitoare în Moldova, dacă aveți un apartament mare.

Păstrăm curățenia

Majoritatea în copilărie am fost învățați de mame să facem totul deodată. Am venit de afară, să ne schimbăm și să aranjăm hainele în dulap. Am mâncat, să spălăm din urma noastră deodată și să strângem masa. Te-ai întors de la magazin, aranjează cumpărăturile la loc și strânge la loc pachetele ș.a. Uimitor, noi am crescut și am înțeles că mama avea dreptate. Curățenia e mai ușor să o păstrezi decât să o faci mereu. Încercați! O practică bună este să folosești acest principiu când gătești. Ai curățit legumele, le-ai pus pe să se pregătească – și deodată aruncă resturile, spală cuțitul și locul de lucru. Aștepți să se gătească mâncare într-o bucătărie curată și mândru de tine.

Împărțim lucrul pe bucăți

Cel mai greu este să începi. Și parcă la nivel de conștient înțelegi că după curățenie o să fie super. Dar calea spre aceasta pare lung și nu știi de ce să te apuci mai întâi, de fapt de orice. Împărțiți apartamentul pe zone, puneți un timer de 20 minute, porniți muzică și începeți de ex. Să ștergeți pervazurile. Au trecut 20 minute și dumneavoastră deja ați intrat în ritm? Minunat! Dacă în fiecare o să acordați 20 minute curățeniei, în anumite locuri, atunci nicioadată nu o să vă întâlniți cu o dezordine fără margini. Există o întreagă metodă bazată pe acest pricipiu – Fly lady, inventată de Marla Cilley.

Deconstrucție haosului

Ce e de făcut când trăiești cu senzația de de dezordne globală? Casa e plină de lucruri vechi care nu le folosești, te temi să deschizi chiar dulapurile? În ajutor vine Marie Kondo, autoarea cărții Magia Ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa , preia anumite concepte despre ordine și haos, pe care le trece prin prisma experiențelor dobândite în urma organizării locuințelor clienților săi, aducând soluții în mare masură influențate de cultura japoneză. Un scurt rezumat: aruncați tot de ce nu aveți nevoie și găsiți un loc anumit pentru fiecare lucru. Nu păstrați jurnalele citite, aruncați la gunoi mobila și hainele care nu vă mai plac – credeți-mă ele vor fi luate curând de oamenii care chiar au nevoie de ele. Lăsați doar ceea ce iubiți cu adevărat.

Iar lucrurilor care au rămăs trebuie să le găsiți un loc permanent, ca mai apoi să fie ușor de găsit când este nevoie. Când veți avea nevoie nu veți întoarce casa cu talpele în sus căutând ceva, deci fără dezordine.

Ultimul sfat păstrați chestiile mici care aveți nevoie zilnic într-o cutie estetică, de ex. Cheile, balsamul de buze, carduri de reducere etc.Publicat: 16 martie 2017

Comentarii