blog-img

Piața imobiliară dispune de anumite reguli nescrise, printre care se regăsește mereu negocierea. Vânzătorul mizează să vândă cât mai scump, cumpărătorul să achiziționeze cât mai ieftin, însă există un punct de intersecție între aceștia, când ei pot conveni asupra unui compromis. Cum negociezi corect astfel încât să obții o micșorare de preț, fără a tulbura bunăvoința vânzătorului?
  1. Căutați neajunsurile, dar nu depășiți limita bunului simț
Identificând anumite puncte slabe ale apartamentului ați putea avea de câștigat în preț. Însă nu e necesar să criticați la tot pasul orice vedeți, mai ales dacă locuința într-adevăr vă place. Alegeți cu atenție expresiile, pentru că o critică nenaturală e întotdeauna vizibilă. Altfel, efectul ar putea să fie total invers, vânzătorul, simțindu-se ofensat nu va scădea defel din preț sau chiar nu va dori să aibă de a face cu dvs. de acum în colo. Nu insistați prea mult asupra micșorării prețului, în special dacă imobilul e în stare bună, iar prețul nu e peste nivelul de pe piața imobiliară.
  1. Fiți modest
Aspectul exterior al influențează asupra impresiei pe care și-o fac alții despre el. Nu uitați de acest fapt când mergeți la negociere cu vânzătorul. Nu e cazul, în această situație, să purtați bijuterii scumpe, ceas sau haine de firmă. Cu cât veți fi mai rezervat, cu atât mai bine. Dacă vânzătorul  va avea impresia că potențialul cumpărător are mulți bani, ar putea să refuze orice scădere de preț, din motiv că nu are nevoie de acest lucru, și așa e bine asigurat.
  1. Pregătiți argumente din timp
Pentru a respecta granița dintre argumente temeinice și argumente nefondate, e recomandabil să vă pregătiți din timp. Faceți o listă a lucrurilor pe care intenționați să le criticați. De exemplu, ați putea aborda următoarele aspecte:
  • Accesul la transport;
  • Nivelul de poluare fonică;
  • Etajul.
Atenție! Nu listați unul după altul argumentele, improvizați pe parcursul discuției. De exemplu, dacă apartamentul se află la ultimul etaj, menționați această inconveniență încă de la intrarea în bloc. Peste vreo 10-15 minute, uitându-vă peste geam, ați putea spune că vă e teamă un pic de înălțime. Faceți mici observații rar, dar constant pe tot parcursul vizionării. Astfel trecerea către partea de negociere se va face în mod firesc, la timpul și locul potrivit.
  1. Verificați, de cât timp a fost scos apartamentul spre vânzare
Uneori, un imobil atractiv din toate punctele de vedere se vinde foarte greu. Specialiștii imobiliari cu experiență intuiesc că, bunurile imobiliare, la fel ca oamenii, pot fi norocoase sau ghinioniste. Deși acest lucru nu are o explicație științifică, într-adevăr unele apartamente se vând foarte greu, fiind necesară o perioadă îndelungată de timp. Cumpărătorul ar putea beneficia de pe urma acestei situații. Dacă proprietarul unui apartament scos de mult timp la vânzare nu e prea deschis pentru negociere, amintiți-i lejer, că locuința stă de prea mult timp în anunțurile de pe piața imobiliară, dar fără rezultat. S-ar putea ca aceasta să-l influențeze pe vânzător, dat fiind faptul că următorul cpotențial cumpărător ar putea să apară nu prea curând.
  1. Nu cereți o reducere prea mare
Înainte de vizionare, este indicat să analizați toate ofertele care vă interesează, să consultați un agent imobiliar, să vă familiarizați puțin cu piața imobiliară, pentru a vă imagina cât de cât raportul dintre preț și parametrii imobilului. Dacă la un moment dat înțelegeți că pentru apartamentul care v-a plăcut este solicitat un preț adecvat, nu încercați să-l scădeți mai mult. S-ar putea ca vânzătorul să cunoască, la rândul lui, prețurile de pe piața imobiliară. Într-un asemenea caz, vânzătorul ar putea să vă cedeze o anumită sumă din preț, dar la sigur nu va fi dispus să vândă o locuință bună pentru un preț mult prea mic. Tentativa dvs. de a micșora suma cu orice preț vă poate juca festa, e posibil ca vânzătorul să refuze și să nu mai discute cu dvs. Nu e prea plăcut să ratezi o ofertă avantajoasă din cauza încăpățânării.
  1. Criticați reparația
De multe ori vânzătorii solicită un preț mai mare, făcând referire la reparația recentă, cheltuielile pe care le-au suportat, incluzând aceste costuri în prețul apartamentului. Reparația în sine este folosită drept argument în timpul negocierii. Nu vă neliniștiți, acest argument poate fi transformat lesne în contra-argument. Dacă vânzătorul refuză să vă ofere o reducere, amintind de reparația făcută, spuneți că nu vă place interiorul și intenționați să-l refaceți după bunul dvs. plac. Explicați că acest lucra va solicita cheltuieli suplimentare, ceea ce ar putea fi plasat în favoarea obținerii unei scăderi din preț.
  1. Luați în calcul mobila și tehnica incorporată
Dacă vânzătorul refuză să micșoreze prețul în mod categoric, încercați să negociați mobila incorporată sau mobila. De multe ori, dulapurile de bucătărie și alte piese de mobilier sunt realizate la comandă, la fel e și cu dimensiunile tehnicii de uz casnic, care se aleg în mod individual. Mobila de la fostul apartament, deseori, nu poate fi integrată în noua locuință. De accea, dacă starea mobilierului sau a tehnicii de bucătărie este satisfăcătoare și vă place, propuneți ca acestea să fie păstrate în apartament în calitate de bonus pentru cumpărare.
  1. Cumpărați locuința cu bani proprii
Vreți să cumpărați apartamentul achitând cu banii dvs., fără a apela la un credit ipotecar? Acesta este un argument în favoarea dumneavoastră. Procesul de perfectare a tranzacției va fi mult mai rapid, implicând un număr mai mic de acte necesare. Prin urmare, vânzătorul va primi banii mult mai repede cu dvs., decât în cazul implicării băncii. Luând în calcul, că în anumite regiuni 70% dintre tranzacții se realizează cu implicarea unei bănci-creditor, este evident că un cumpărător care achiziționează pe banii lui este de neprețuit. Astfel dacă nu apelați la un credit ipotecar, îndrăzniți să cereți o scădere de preț.
  1. Spuneți că sunteți dispus să mai așteptați
De multe ori persoana care vinde apartamentul este în căutarea unei oferte pentru sine. Spuneți-i vânzătorului că ați putea aștepta până acesta găsește o variantă potrivită. Ar fi posibil ca acesta să mai locuiască un anumit timp în locuința, pe care o cumpărați dvs., pentru ca mutarea să decurgă fără mare grabă și mult stres. Desigur, acest lucru implică și o reducere din partea vânzătorului. 10. Adresați-vă unui specialist imobiliar Este demonstrat că, econosind pe seama unei consultații oferite de specialiști imobiliari, puteți avea parte de pierderi în procesul tranzacției de vânzare-cumpărare. Apelând la un agent imobiliar, acesta vă poate alege oferta potrivită pentru dvs., o poate verifica, dar! Și poate negocia prețul pentru dvs.  Ce trebuie să faceți dvs.? Doar specificați suma maximă pe care sunteți dispus să o oferiți pentru cumpărarea apartamentului. Echipa „Top Imobiliare Grup” vă dorește să găsiți locuința în care să vă simțiți confortabil la un preț avantajos. Pentru consultanță sau suport, nu ezitați să ne contactați, suntem dispuși să vă ajutăm oricând.


Publicat: 11 iunie 2018

Comentarii