Cine dintre noi nu și-a dorit să locuiască în centrul orașului: transport în toate direcțiile, magazine, farmacii care activează non-stop, instituții publice, culturale, universități în vecinătate? Comod, nu-i așa? Însă vine un moment când apartamentul pare mult prea mic, apare nevoia de libertate, deschidere și aer curat. Gândul la o casă devine obsesiv. Schimbarea locului de trai este inevitabilă. Înainte însă de a face această trecere de la apartament la casă, e necesar de analizat mai mulți factori, pentru ca mutarea să vă aducă cu adevărat satisfacție.
Top Imobiliare Grup, vă sugerează să răspundeți, întâi de toate, la câteva întrebări, care vă vor ajuta să alegeți mai ușor terenul pentru construcție.
- Vreți să locuiți în oraș sau în suburbie?
- Veți construi o casă de vacanță sau una pentru trai permanent?
- V-ar plăcea să procurați un teren printre alte case sau într-o regiune care încă nu este pe deplin explorată?
Bineînțeles lista de întrebări poate fi continuată... Să le luăm pe rând!
În oraș sau în afara lui?
Orașul oferă accesul rapid la tot de ce ai nevoie, însă în suburbie poți beneficia de o zonă verde, liniște, mai multă libertate. Care dintre acestea cântăresc pentru tine, o poți stabili doar tu! Încă ceva, care contează – prețul. Un lot de pământ în oraș costă mult mai mult decât unul în suburbie. Alegerea va fi determinată și de posibilitățile financiare.
Vei construi o casă de vacanță sau una pentru trai permanent?
Este crucial scopul pentru care alegi să construiești o casă. În caz că va fi o casă de vacanță, în decizia ta va cântări mult zona, peisajul: fie ca este pădure sau câmp. Dacă alegi să îți faci o casă în care să locuiești definitiv și permanent, probabil, cel mai important lucru va fi cât de departe e de locul de muncă sau chiar de orașul în care lucrezi. Posibil cunoști și tu persoane care sunt nevoite să facă zilnic naveta, petrec ore pe drum, iar în weekend nu mai au niciun chef de viață, fiind prea obosiți după o săptămână de muncă. Așa că alege să te gandești bine.
Relieful și geologia
Există un șir de
restricții pentru construcția casei:
- Prezența apelor subterane în apropiere nemijlocită;
- Densitatea mică a pământului;
- Nu se recomandă construcția caselor pe soluri argiloase.
Factori care vor solicita cheltuieli suplimentare în procesul de construcție:
- Relieful neregulat
- Existența unui râu în apropiere care se poate revărsa primăvara
Forma geometrică a terenului
Terenul pentru construcție trebuie să aibă o formă simplă, proporțională; să nu fie nici prea îngust, nici prea lung, în caz contrar, cheltuielile pentru ridicarea locuinței vor fi mai mari. Forma ideală este cea pătrată. Varianta perfectă a raportului dintre suprafața casei și suprafața terenului este de 1:10. De exemplu pentru construcția unei case cu suprafața de 150 m/p este necesar un teren de 1500 m/p, adică 15 ari. De facto însă, s-a demonstrat că locuința de 150 m/p poate încăpea și pe un teren de 4 ari.
Ecologia
Calitatea aerului este determinată de absența zonelor industriale și a magistralelor pe care se circulă intens. Vizitați zona pentru a observa și acest aspect. Apropierea de pădure va fi un plus pentru sănătatea dumneavoastră.
Utilitățile
Un aspect foarte important atunci când alegi terenul este prezența utilităților și a rețelelor inginerești. Dacă nu este conectare la electricitate, gaz, apeduct, canalizare, pentru a le aduce în curtea ta, va trebui să achiți binișor. Or prezența obligatorie a acestora asigură minimul de confort necesar fiecărui membru al familiei tale.
Vecinii
Poate că îți pare un aspect care poate fi neglijat, însă nu ar fi rău să te preocupe și vecinii. Degeaba ai parte de o vedere montană superbă, dacă cel care locuiește lângă tine va perturba liniștea magică ascultând muzica cu sonorul dat la maxim, sau dacă calea ferată amplasată în apropierea casei tale va avea grijă să îți strice liniștea în fiecare dimineața devreme. Trebuie să ții cont de vecini și de împrejurimi.
Manifestați responsabilitate în alegerea terenului pentru viitoarea casă. Inainte de a lua decizia finală, notați pe o foaie avantajele și dezavantajele fiecărui teren care prezintă interes pentru dumneavoastră. Comparați terenurile și alegeți-l pe cel mai bun!