Străinii sau apatrizii ar urma să beneficieze de condiții mai indulgente pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Cel puțin, asta reiese dintr-un proiect de hotărâre de Guvern, supus consultărilor publice.
În prezent, solicitantul de cetățenie trebuie să achite o contribuție nerambursabilă de 100 de mii de euro, iar valoarea minimă a investiției în cel puțin unul dintre domeniile de dezvoltare strategică a țării noastre este de 250 de mii de euro. Prin proiectul elaborat, Ministerul Economiei propune ca ceilalți membri ai familiei, fie soț sau soție, copii sau părinți, să achite doar 15 mii de euro pentru cetățenia moldovenească. Iar dacă familia este compusă din cel puțin cinci persoane, aceasta ar urma să achite doar suma de 155 de mii de euro.
Se propun modificări și privind criteriile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul de cetățenie. Actualul Regulament prevede clar infracțiunile care l-ar face neeligibil pe cetățeanul străin. Lista a fost însă scurtată în proiectul supus dezbaterilor publice, cu mențiunea că rămâne la discreția Comisiei să decidă dacă alte infracțiuni comise sunt suficiente pentru a refuza cererea străinului.
O altă noutate este că, în cazul solicitanților „care pot fi subiecții unor acuzații sau condamnări motivate politic, Comisia poate, la discreția sa, să exercite dreptul de accepta cererile depuse de aceste persoane”.
De asemenea, potrivit documentului, au fost excluse o serie de documente care trebuiau prezentate pentru justificarea bunei reputații economice și financiare a cetățeanului străin sau a apatridului. De exemplu, potrivit proiectului, acesta nu va mai trebui să ofere acte care confirmă profitul sau veniturile din ultimii cinci ani și genul de activitate desfășurată în calitate întreprinzător. Nu va trebui să prezinte nici certificatul privind lipsa datoriilor față de bugetul de stat, nici declarația scrisă pe propria răspundere, potrivit căreia banii investiți nu provin din surse ilegale.
Mai mult, se propune ca solicitantul să nu mai achite taxele și plățile pentru avizele solicitate de la Centrul Național Anticorupție, Ministerul de Interne și Serviciul de Informație și Securitate, privind lipsa unui pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului.
Conform documentului, solicitantul nu va mai trebui să prezinte planul investiției pe un termen de cel puțin cinci ani. Mai mult, se renunță și la prevederile potrivit cărora Comisia acceptă investiția dacă planul este credibil și garantează activitatea investițională pe un termen de cel puțin cinci ani și dacă solicitantul a obținut profit din activități investiționale precedente în ultimii cinci ani și/sau are venituri în calitate de persoană fizică în ultimii cinci ani.
<a href="https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://st.interakt.md/storage/documents/2018/08/cetatenie5340.docx" target="_blank" rel="nofollow noopener">DOC</a>
Sursa: <a href="http://agora.md" target="_blank" rel="nofollow noopener">agora.md</a>