blog-img

Construcția blocurilor de locuit ocupă un loc însemnat în planificarea urbanistică. Edificarea acestora este o necesitate, însă atunci când ne referim la ansamblurile rezidențiale noi din Chișinău de foarte multe ori acestea cauzează multe semne de întrebare. În mod firesc, ar trebui ca orice bloc să respecte un șir de norme și condiții pentru a satisface așteptările locuitorilor, oferindu-le siguranța și confortul dorit. În acest articol vom încerca să analizăm aspectele care necesită a fi respectate în procesul de planificare și edificare a unui bloc locativ. Felul cum arată și sunt construite clădirile în care locuim, lucrăm sau avem alte activități are impact direct asupra noastră ca rezidenți sau vizitatori ai unui oraș. Cercetările arată că acestea afectează dispoziția și starea generală a persoanelor. Există celule în creierul uman care se armonizează cu geometria și aranjamentul spațiului în care petrecem timpul. Oamenii sunt influențați de felul cum arată fațadele clădirilor, de lumina care le intră în case, de vederea unui spațiu verde, de priveliște, de felul cum se pot mișca într-o încăpere și mulți alți factori. Conviețuirea printre sute de mii sau milioane de persoane nu este firească vânătorilor tribali de altă dată, de aceea viața la oraș înseamnă mai mult stres și anxietate. Respectiv, arhitecții, urbaniștii, inginerii, neurologii, psihologii și alți specialiști interesați reinventează orașele pentru a face viața mai confortabilă, mai puțin stresantă și cu mai mult spirit comunitar. Desigur, în toate timpurile și în toate orașele, aceștia au luptat cu o birocrație lentă, ineficientă sau apatică și cu interesele oamenilor de afaceri. Când vorbim despre arhitectură, adesea ne gândim la monumente impunătoare. Casele de locuit însă sunt la fel de importante. Acolo, oamenii petrec mai mult de jumătate de viață,  interacționează cu familia sau își formează noi obiceiuri. Am întrebat trei arhitecți moldoveni, care ar trebui să fie condițiile elementare ale unui bloc de locuit. Răspunsurile arhitecților Victoria Mogâldea, stabilită în Franța, Daniel Prosii, care activează în Paris și Andrei Vatamaniuc, arhitect în Chișinău evidențiază un set de condiții, ierarhizate în felul următor:
  • Contextul;
  • Istoricul locului;
  • Necesitățile persoanelor;
  • Amaplasarea și asigurarea luminii naturale;
  • Dezvoltarea durabilă;
  • Adaptabilitatea clădirii;
  • Securitatea (Mai ales în zone seismice, printre care și Moldova);
  • Accesul la infrastructură socială: grădiniță, școală, spital etc.;
  • Asigurarea cu locuri de parcare;
  • Priveliștea;
  • Siguranța zonei;
  • Promovarea coeziunii sociale;
  • Ușurința mișcării;
  • Stimulare senzorială.
  1. Victoria Mogâldea, arhitectă stabilită în Franța: trebuie luate în considerație istoricul locului și contextul în care se construiește; necesitățile persoanelor; amplasarea cea mai bună pentru a asigura cât mai multă lumină naturală; și dezvoltarea durabilă– de exemplu, să fie instalate panouri solare, astfel și comunitatea cheltuiește mai puțin. Un alt lucru necesar este ca blocurile să aibă o structură adaptabilă, pentru a le putea schimba din spații de locuit în birouri sau invers; pentru că, în timp, orașele se transformă. „Nu poți face o clădire care nu se încadrează în locul dat. Nu are sens din punct de vedere al locului, al istoriei, chiar și patrimoniului”, citează primăriamea.md .
  2. Daniel Prosii, arhitect în Paris, a reiterat aceleași principii: locația blocului, orientarea acestuia, pentru cine va fi construit și reglementările impuse de autorități. „Există standarde clare pe care trebuie să le respecți: cât de apropiat este de stradă, care este înălțimea. Desigur, se ia în calcul și priveliștea, structura urbană, cât de apropiată este grădinița, câte locuri de parcare trebuie asigurate. Fără de aceste condiții, nimeni nu acceptă proiectul construcției”.
  1. Andrei Vatamaniuc, arhitect în Chișinău, a spus că un apartament bun are lumină, priveliște, iar cumpărătorii trebuie să se asigure că în față nu va apărea alt bloc, sau nu vor fi parcate sute de mașini pe un drum mic. Blocul trebuie să fie bine conectat cu orașul, să existe distanță rezonabilă până la grădiniță, școală și policlinică; copilul trebuie să aibă unde să se joace, iar zona să fie sigură.
Conform opiniei specialiștilor, în prezent orice construcție trebuie să urmărescă realizarea următoarelor obiective: siguranța, promovarea coeziunii sociale, ușurința mișcării și stimulare senzorială.  Acestea sunt condițiile de bază pentru a construi o casă pentru omul modern, care petrece tot mai mult timp în căminul său. Bineînțeles, recomandările specialiștilor ar trebui suprapuse cu cerințele formulate de locuitorii înșiși, iar rezultatul acestei confruntări să fie analizat în procesul de construire a unui bloc locativ. Iar dumneavoastră, ce condiții ați impune unui bloc rezidențial?   Sursa: primăriamea.md  


Publicat: 1 mai 2018

Comentarii