După ani buni de stagnare a pieței imobiliare, chișinăuienii, obișnuiți cu blocurile din perioada sovietică, construcțiile-tip, ansambluri vechi, au cunoscut de ceva tipm o evoluție vertiginoasă a sectorului rezidențial. Blocurile noi, care vin cu oferte variate, și-au revendicat titlul de apartamente de elită, apartamente de lux. Evident, aceasta vine ca urmare a solicitărilor, a posibilităților de cumpărare.
Referindu-ne la piața imobiliară din alte țări, vom evidenția că sectorul locativ are o clasificare distinctă : fiind cunoscute categoriile de locuinţe
- econom,
- business,
- premium sau
- lux.
In ceea ce privește Republica Moldova, această clasificare nu poate fi aplicată din motiv că ofertele companiilor de construcții nu diferă semnificativ, iar cele care au pretenția de a se considera ,,de lux”, nu ajung cu adevărat la această performanță. Potrivit unui studiu ucrainean, citat de ipoteca.md, apartamentele de lux reprezintă un segment convențional. Vom menţiona din capul locului că piaţa imobiliară de la noi e departe de standardele internaţionale, chiar şi de cele din ţările ex-sovietice – Rusia sau Ucraina. Inclusiv la capitolul clasificare. Repartiţia categoriilor de cumpărători, la noi, până nu demult, era o noţiune abstractă, lucru explicat şi de puterea de cumpărare redusă a populaţiei. Se ştie că orice clasificare a imobilului este determinată de legile pieţei.
Problema sectorului rezidențial de lux a fost pusă în discuție și de specialiștii imobiliari din România. Astfel brokerul imobiliar Georgian Marcu este de părere că piața imobiliară din România nu dispune de proiecte de lux. „Cele mai multe prezentate așa bifează doar o parte dintre caracteristicile esențiale ale unui ansamblu rezidențial de lux”. În realitate, complexele rezidențiale destinate categoriilor elitare de cumpărători se apropie de clasa premium, după categorizarea internațională.
Elementele distinctive care oferă statut „de lux”
unui proiect rezidențial
Există câteva elemente în absența cărora un imobil nu poate fi considerat de lux.
Amplasamentul – cei care intenționează să achiziționeze un imobil de lux, vor acorda atenție majoră locului de amplasare. Acesta trebuie să fie într-o zonă retrasă, care să ofere liniștea dorită, cu acces rapid, fie că este vorba de periferia orașului sau chiar într-un oraș-satelit. Priveliștea oferită de împrejurimi, de asemenea, va fi un aspect luat în considerare de către cumpărător.
Designul exterior al construcției – acesta trebuie să fie unul modern, deosebit, la realizarea căruia s-au aplicat soluții special, datorită cărora are de câștigat și aspectul vizual.
Designul interior al locuințelor – finisajele, ideile inovative au menirea de a asigura confortul locatarilor, care vor căuta cu tot dinadinsul să aibă un interior inedit.
Suprafața – spre deosebire de majoritatea ofertelor actuale, care propun un spațiu econom, un proiect de lux are și o suprafață generoasă. Comparativ cu cei 60-70 de metri pătrați dintr-un apartament cu trei camere destinat altor categorii, un imobil de lux va pune la dispoziția locatarilor cel puțin 120 de metri pătrați.
Alte elemente solicitate în mod obligatoriu unui proiect de lux ar fi: securitatea și deservirea.
Prețurile proiectelor de lux
Este de la sine înțeles că prețurile pentru sectorul rezidențial de luz depășesc vizibil media de pe piața imobiliară. Mai ales că potențiali cumpărători cu asemenea posibilități se găsesc.
Numărul persoanelor care-și pot permite achizișionarea unei locuințe care se apropie de conceptul lux a crescut, însă numărul proprietăților care întrunesc calitățile specifice unui asemenea imobil sunt încă reduse atât pe piața noastră, cât și cea românească.
Câți metri pătrați de spațiu rezidențial de lux se pot cumpăra cu un milion de dolari în diferite țări (potrivit Knight Frank)
Cel mai scump costă achiziționarea unui metru pătrat rezidențial în Monaco – țara a cărei suprafață totală nu depășește 2 km
2, cu cel mai mare număr de milionari pe cap de locuitor, cunoscută și drept raiul celor care vor să evadeze de impozitele din țara de baștină. Dacă doriți să investiți un milion de dolari în m
2 rezidențiali, să știți că aceștia vă vor ajunge numai pentru 16 m
2.
- Monaco – 16 m2;
- Hong Kong – 22 m2;
- New York – 25 m2;
- Londra – 28 m2;
- Singapore – 39 m2;
- Geneva – 41 m2;
- Paris – 46 m2;
- Sydney – 48 m2;
- Shanghai – 54 m2;
- Los Angeles – 58 m2;
- București – 250 m2.
Cât privește piața imobiliară de la noi, dezvoltatorii fac tot posibilul pentru a obține prețuri cât mai reduse, astfel încât vând apartamente cu două camere de 40 mp sau și mai mici, de trei camere de 55-60 mp sau garsoniere sub 25 mp.
Sursa: businesscover.ro