Conceptul de „casă inteligentă” a devenit tot mai atractiv și mai căutat la nivel mondial. Este adevărat că ideea în sine nu este una nouă, încă din anii ’70 fiind dezvoltate astfel de soluții, dar evoluția accelerată a tehnologiei din ultimii ani a făcut ca sistemele de automatizare folosite să ofere tot mai mult confort și siguranță proprietarilor.
Piața este atât de dinamică pe acest segment încât dezvoltatorii de tehnologie „smart”, în principal companii-gigant, estimează că aceasta va ajunge să depășească 40 de miliarde de dolari până în 2020 și au planuri tot mai ambițioase pentru integrarea acestor sisteme în locuințe încă de la stadiul de proiect.
Ce posibilități oferă tehnologiile „smart”?
În prezent, o casă inteligentă îți permite, printre altele,
- să setezi temperatura pe care ți-o dorești într-o anumită cameră direct de pe smartphone sau de pe tabletă,
- să pornești aerul condiționat acasă înainte să pleci de la birou sau,
- de ce nu, să pornești muzica preferată la o anumită oră dimineața pentru a te trezi cu o stare de bine de fiecare dată.
- Pe lângă controlul temperaturii sau al intensității luminoase, există și sisteme pentru siguranța proprietarilor, fie că este vorba despre posibile tentative de intrare prin efracție, fie de senzori de fum pentru prevenirea incendiilor, toate integrate în tehnologia „smart”.
Cât costă o casă inteligentă pe piața Românească ?
Astfel de case inteligente există și în România, unele dintre ele dispunând chiar de cele mai noi tehnologii în domeniu. Un exemplu în acest sens este o proprietate aflată în cartierul Borhanci din Cluj-Napoca.
În cazul acesteia, tehnologia smart permite controlarea tuturor sistemelor din interiorul, dar și din exteriorul casei de pe telefon sau de pe tabletă.
Locuința are o suprafață utilă de aproape 540 de mp, dispune de parter și etaj și a fost scoasă la vânzare recent pentru suma de 2,19 milioane de euro.
Aceasta dispune de trei sisteme distincte menite să asigure confortul proprietarilor, de un sistem de ventilație pentru cinci schimburi de aer pe oră, un sistem de aer condiționat integrat care deservește întreaga locuință și de un sistem audio, atât în interior, cât și în exterior, cu dolby surround.
În plus, iluminatul poate fi controlat inclusiv de pe display-urile fixe aflate în fiecare încăpere.
Toate aceste caracteristici sunt completate de un design cu elemente futuriste și de un spațiu exterior foarte generos, locuința fiind amplasată pe un teren de 5.800 de mp.
Grădina este amenajată în stil japonez, având chiar și un iaz populat cu crapi Koi. Tot aici găsim și o piscină încălzită cu sistem endless pool, o terasă, mai multe spații de relaxare și un pavilion cu acces separat care poate fi transformat cu ușurință într-o casă de oaspeți.
Sursa: Imobiliare.ro