blog-img

 

    Cunoașteți ce este Cartea tehnică a unei construcții sau această Carte tehnică este documentul de bază care atestă modul în care a fost executată construcția și starea ei pe timpului.   

Câți cumpărători sunt real preocupați să întrebe de calitatea construcției în momentul cumpărării ?

Sunt convins că acest criteriu privind calitatea construcției rămân pe planul doi, în cel mai bun caz. Nu exclud faptul că unii se interesează totuși, la general, de company care construiește , fie din recomandări sau din presupuneri. 

Nu stau mai bine lucrurile nici în privința construcțiilor mai vechi, unii presupun că pe timpul sovieticilor nu se făceau abateri de calitate, dar cel mai important este că, odată cu vechimea în timp, rezistența blocului la cutremurul scade .   

Totuși ce ar trebui să cunoască un cumpărător la cererea unui apartament ?

Nu suntem toți specialiști în construcții, dar ar fi bine să nu ne interesăm totuși de calitate , apoi - de preț, iar calitatea trebuie să verifice prin Cartea tehnică existentă la compania care a creat-o.      

In ea se regăsesc toate etapele de construire a obiectului, de proiectare, executare și recepție , și în cazul în care blocul este dat în exploatarea mai mult timp - și actele privind exploatarea, repararea, întreținerea și urmărirea stării și a uzurii blocului . în timp.           

În Cartea tehnică trebuie să fie anexată orice schimbare a construcției de-a lungul duratei de exploatare. Cartea tehnică se poate asocia cu cartea medicală a oamenilor, în care este înscrisă orice vizită în instituțiile medicale și de sănătate apărute pe probleme vieții. 

Cartea tehnică a construcției se întocmește pentru toate obiectele de construcție, indiferent de natura proprietății lor, are ca scop reflectarea documentară a mersului execuției construcției. Ea oferă posibilitatea de calitate a urmăririi și a cunoașterii lucrărilor de construcție, principalele caracteristici și parametrii aiului, precum și evoluția lor după predarea lui în exploatarea și, nemijlocit, în timpul exploatării lui.                            

De obicei, dacă cumperi un imobil în constructiv, ar fi util să te interesezi macăr de unele aspecte de bază , în contextul că locuim intr-o zonă seismică, iar cutremurul poate produce un dezastru .

Deci , dacă vrei să te informezi corect , verifică actele privind atribuirea terenului pentru construcție,

 studii și avize geotehnice, hidrologice, hidrogeologice, climatologice și ecologice, documente privind gradul de intensitate seismică și de altă natură care au stat la baza proiectării obiectului.           

Nu sunt mare expert în construcții, dar în practica mea de lucru , în special pe   https://proiectenoi.md/ am avut colaborări cu mai multe companii; cu altele nu am colaborat din cauza unor politici interne ale companiilor .   Din păcate, am văzut mulți oameni care cumpără fel și fel de caz în baza a ce văd la nivel de finisaj și în lipsa oricăror dovezi a lucrărilor ascunse, care definesc structura de rezistență. Părerea mea este ca, după producerea cutremurului din Turcia din 06.02.2023, ar fi bine să nu neglijăm acest aspect , unde nu s-au efectuat controale, teste de laborator cu privire la oțel, la beton, deoarece riscul este foarte mare .   In Republica Moldova există, în ultima perioadă, tendința de cumpărare a unui imobil nu în variantă albă, ci la cheie, aceasta a dezvoltat mult economia țării, a creat unele locuri de muncă pentru echipe ce se ocupă de finisaj . Dar, oamenii dau zeci sau chiar sute de mii de euro în lipsa oricărui gir în privința calității lucrărilor executate. Recomandăm să vă adresați mai des la un inginer în construcție pentru a face lumină sau cel puțin, la un alt specialist în domeniu pentru a nu cădea în capcana unei cereri cu probleme tehnice .        

 Ermurachi Igor



Publicat: 15 februarie 2023

Comentarii