blog-img

Care este diferența dintre  o persoana care pretinde ca este agent imobiliar  si  un Specialist imobiliar cu experiență  sau numit și ,,REALTOR”
Desi ambii se ocupa de vanzarea, cumpararea sau inchirierea bunurilor imobiliare, intre aceste denumiri exista diferente majore. In primul rand, ca sa te numesti Realtor, te obligi sa adopti si sa respecti cu strictete Codul de Etica al Realtori-lor. Dar de ce este important acest lucru pentru practicieni si consumatorii de servicii imobiliare din R. Moldova  sau alte țări ? Pentru ca acest Cod Etic are o istorie de peste 100 de ani si este nascut in SUA din suma experientelor colective ale practicienilor din imobiliare.  Principiile pe care se bazeaza „Codul“, enumerate succint, sunt:
  • principiul loialitatii totale fata de client;
  • principiul punerii interesul clientului inaintea interesului personal al Realtor®-ului;
  • principiul cooperarii cu competitorii (alti agenti imobiliari sau Realtori®);
  • principiul respectului fata de adevar in declaratii si publicitate; si neamestecul in relatiile de reprezentare exclusiva ale altor Realtori® cu clientii lor. 
Codul Etic  are 17 articole  Iata mai jos 17 lucruri pe care un specialist imobiliar  REALTOR® este obligat si promite sa le faca, iar un nepofesionist nu:
  1.  Va pune interesele clientului sau inaintea interesului propriu si va trata corect si onest toate partile participante la tranzactia imobiliara.
  2.  Nu va exagera, denatura, omite sau ascunde informatii care ar putea influenta decizia de vanzare sau cumparare a unei proprietati.
  3.  Va coopera cu alti agenti imobiliari atunci cand interesul clientului sau o cere.
  4. Nu va achizitiona pentru sine sau pentru membrii familie sale o proprietate inainte de a-si face cunoscuta adevarata lui pozitie catre vanzator sau reprezentantul acestuia. De asemenea, atunci cand vinde imobile proprietatea sa sau la care are un interes personal, se obliga sa dezvaluie acest lucru cumparatorului sau reprezentantului acestuia.
  5. Nu va furniza servicii profesionale referitoare la o anumita proprietate imobiliara sau la valoarea de piata a acesteia atunci cand are un interes personal prezent sau viitor in legatura cu aceasta.
  6.  Nu va accepta sa primeasca niciun fel de comision sau alte avantaje materiale de la terti furnizori de servicii care presteaza activitati pentru clientul sau in legatura cu vanzarea, inchirierea sau cumpararea unei proprietati imobiliare. (de exemplu atunci cand agentul recomanda echipe de renovare, mutare mobilier, experti pe diferite domenii etc.).
  7. Nu va percepe comision de la mai mult de o parte a tranzactiei (Ex.: fie la la vanzator, fie de la cumparator), chiar daca legea permite, fara dezvaluirea acestui lucru catre toate partile si fara consimtamantul expres al clientului sau.
  8.  Va pastra intr-un cont special al agentiei imobiliare la care lucreaza sau este afiliat, intr-o institutie financiara adecvata, separat de propriile fonduri, sumele de bani intrate in posesia lui in depozit pentru alte persoane (Ex.: garantii, avansuri etc).
  9. Se va asigura, de fiecare data cand va fi posibil, ca toate intelegerile legate de tranzactiile imobiliare, incluzand contractele cu clientii sai, precontractele de vanzare-cumparare si/sau contractele de inchiriere, sa fie incheiate in scris, intr-un limbaj clar si inteligibil si ca fiecarei parti sa-i revina un exemplar sau o copie a ceea ce semneaza.
  10. Va oferi servicii profesionale similare oricarei persoane si nu va discrimina pe nimeni din motiv de rasa, culoare, religie, sex, handicap, stare civila sau nationalitate.
  11. Nu se va angaja sa furnizeze servicii profesionale specializate privitoare la un anumit tip de proprietate sau serviciu imobiliar, care NU se afla in aria sa de competenta, cu exceptia cazului in care beneficiaza de asistenta unei persoane specializata in tranzactionarea unei astfel de proprietati sau a unui astfel de serviciu. O poate face totusi doar in situatia in care informeaza clientul despre acest lucru, iar acesta isi da acordul.
  12. Va informa intotdeauna corect si va respecta adevarul in toate comunicarile lor legate de domeniul imobiliar. Va avea grija ca intotdeauna sa prezinte o imagine reala in publicitatea realizata, in materialele de marketing si in toate celelalte expuneri publice.
  13. Nu se va angaja in activitati care ar putea reprezenta practicarea neautorizata a profesiei juridice si, ori de cate ori i se va parea necesar, va recomanda clientilor sau consumatorilor sa apeleze la consultanta juridica specializata.
  14. Atunci cand este acuzat de practica neetica sau solicitat sa prezinte dovezi sau sa coopereze sub orice forma, in orice actiune sau investigatie privind standardele profesionale, REALTORUL® va pune toate datele relevante la dispozitia forurilor in drept ale asociatiei din care face parte. (exemplu: Comisia de Etica si Arbitraj).
  15. Nu va face in mod intentionat sau din neglijenta declaratii false sau inselatoare despre concurenti, despre afacerile lor sau despre practicile de afaceri ale concurentilor.
  16. Nu va interveni prin solicitari directe adresate unei persoane care este deja intr-o relatie contractuala de reprezentare exclusiva cu un agent.
  17. In cazul aparitiei unor litigii contractuale sau a acelor litigii necontractuale expres definite in standardele de practica profesionala, se va supune arbitrajului comisiei asociatiei din care face parte si va accepta hotararea acesteia.


Publicat: 23 februarie 2018
Share

Comentarii