blog-img

Chiria imobilului poate fi o aventură minunată. Pentru cineva aceasta este o decizie intenționată, la care au ajuns, analizând, diferite variante. Pentru cineva este o măsură necesară. Cineva a decis să se maturizeze și să înceapă o viață independentă de părinți (bunici sau foști soți).

Desigur toți oamenii sunt diferiți dar am încercat să identificăm printre ei 7 tipuri de chiriași. Posibil să aveți parte de așa un original care nu se încadrează nici într-o tipologie, dar majoritatea sunt așa gen de chiriași.

Familie cu copii

familie cu copii

Anume această variantă este considerată de mulți cea mai sigură. Familiilor le sunt acceptate să aibă 4 copii, doi câini și un borcan de 3 litri cu hamsteri. Deoarece anume o familie îți provoacă încredere, iar persoanele fără familie și copii sunt considerați cu deficiențe. Dar nu trebuie să punem diagnoze.

Plus:

Stabilitate. Lor nu le este indiferent unde și în ce condiții vor trăi mâine. Uneori nu le este totuna de cât de curat este în scara blocului și dacă nu este dus la timp gunoiul. Din cauza arendatorii iubesc familiile.

Minus:

Copiii. Nu, aici nu e postare despre ura pentru copii. Copii sunt florile vieții. Sau nu, decideți singuri. Dar copiilor este dificil de explicat de ce nu se poate de desenat peisaje pe tapete sau să ascunzi supa de mama aruncând-o după canapea sau dulap.

Căsătoriți dar fără copiicuplu

Pe lume nu sunt atâtea perechi fără copii, cât arendatori care caută anume acest tip de chiriași. Unora le-au refuzat să le arate apartamentul cu cuvintele: „Noi căutăm doar perechi fără copii”

Plus:

Responsabilitate. Cel mai probabil ambii lucrează, deci probleme cu banii nu vor fi. Cu siguranță nu vor aduce regulat amanți și amante, și vor păstra și îngriji apartamentul.

Minus:

Probabilitatea. Tot ce prețuiți astăzi mâine poate să nu mai fie: de exemplu, din fără copii să devină cu copii. Sau din căsătoriți în divorțați. Nu e obligatoriu acest fapt, dar și la arendatori se pot schimba situațiile cu aceeași probabilitate. Doar țineți minte că totul în viață e trecător.

Studenții de ieri

studenti

Au absolvit universitatea, s-au dus de la cămin și închiriază acum apartament – o cameră pentru un om. Anume în această perioadă sunt mulți prieteni, bani mai puțini, iar imaginea despre o conviețuire veselă este formată pe baza serialelor americane despre vecini de apartamente, de la „Friends” până la „The Bing Bang theory”.

Plus:

Nu sunt foarte pretențioși. Robinetul care se clatină de la baie sau petele de pe tapete sunt acceptate de ei fără multă zarvă.

Minus:

O viață tumultuoasă. Acești „ tineri specialiști” sunt specialiști la făcut cele mai gălăgioase petreceri.

Singuraticul

om singur pe pervaz

Mulți stăpâni nu au încredere în singuratici, cel mai des că nu-i înțeleg. Serios, un om dorește să trăiască singur? Cu totul singur? Cel mai probabil că nu dorește să spună cu cine. Sau este ceva în neregulă cu el. Totuși cel mai des a obosit să împartă apartamentul cu cineva și financiar este gata pentru o viață mai separată, singur. Dar cu familia probabil nu s-a primit. Sau în general nu dorește așa ceva. Se poate de întrebat dar nu va fi foarte tacticos.

Plus:

Iubirea pentru singurătate. Oaspeți cu siguranță vor fi, dar nu în așa cantitate ca la companiile de prieteni. Dacă are 30 sau puțin mai mult, el deja a obosit de veșnicele petreceri acasă și pentru întâlniri preferă un restaurant. Acum își poate permite așa dorințe.

Minus: Detașare. El nu are nevoie să se țină de un apartament, căci e aproape de grădinița în care se duce copilul. Nu trebuie să se consulte cu nimeni când dorește să se mute. Mâine pur și simplu va decide că dorește altceva și va pleca în alt apartament.

Desfrânatul”

David Duchovny

Sunt oameni care închiriază apartamentul „pentru întâlniri”. Dar ca regulă țin aceasta în secret față de soție și de stăpânul apartamentului. Dacă nu doriți așa scenariu, examinați buletinul persoanei. În orice caz, mereu trebuie de examinat buletinul.

Plus: Prezență rară. Cât mai rar va locui persoana în apartament cu atât mai bine va arăta mobila, tehnica etc.

Minus: Necunoașterea. Nu cunoașteți cu sine chiriașul se va întâlni în apartament. Poate el închiriază doar ca să scrie liniștit o carte să se odihnească acolo, dar așa fac foarte puțini oameni.

Expat

expatriat

Un olandez vesel, un german sobru sau un francez stilat – foarte diferiți la prima vedere expați dar care se pot încadra într-o grupă. O candidatură foarte minunată – cel mai des sunt specialiști foarte bine plătiți.

Plus: Capacitatea de plată. Ca regulă, expații sunt gata să plătească o sumă bună pentru un apartament confortabil și reparat. Câteodată apartamentul este închiriat de companie pentru care prețul nu e o problemă dacă apartamentul se află în apropiere de oficiu.

Minus:

Diferența de mentalitate. Nu știe ce asta SEL, când este pornită căldura în țară, la ce oră dimineața se poate de lucrat cu sfredelul. Nimicuri? Posibil. Sperăm să puteți înțelege cu întrebările despre întreținerea casei.

Persoana X

persoana x

Desigur aici nu vom povesti de spioni dar de persoanele pe care chiriașii îi cazează fără știrea stăpânului. Motive sunt multe: puțini doresc să ofere chirie la mai mulți oameni, dorința de a economisi sau rudele mai nevoiașe care la un moment dat au venit în ospeție.

Să expunem plusuri și minusuri aici e foarte complicat căci e foarte greu de depistat dacă există această persoană X.

Posibil ca prezența unei persoane necunoscute în apartament este doar rodul fanteziei dumneavoastră. Cum să procedezi ca să nu fie ținute în taină aceste persoane? Încercați să țineți o discuție cât mai deschisă cu chiriașii dumneavoastră ca la rândul lor și ei să fie deschiși. Persoanei care numără câte perechi de încălțăminte sunt în coridor sau sună pe ascuns vecinii și îi roagă să urmărească intrarea în apartament, este greu să ceri voie ca să primești pe câteva zile un prieten venit din alt oraș.Publicat: 17 martie 2017

Comentarii